Ana içeriğe atla

İSTİKLAL MARŞI NASIL YAZILDI?


İSTİKLAL MARŞI'NIN YAZILIŞ HİKAYESİ
Bağımsızlığımızın sembolü olan İstiklal Marşı’nı anlamak için onun hangi şartlarda nasıl yazıldığını bilmemiz gerekir. O yıllarda Osmanlı İmparatorluğu dağılmış, ülkemiz yer yer işgal edilmişti. Ulusumuz Anadolu’da Gazi Mustafa Kemal önderliğinde kurtuluş mücadelesine girişmişti. Mehmet Akif İstanbul’da gerek yazılarıyla gerekse verdiği vaazlarla Anadolu’da başlayan milli mücadele hareketini desteklemiştir. Gazi Mustafa Kemal Mehmet Akif’i istiklal mücadelesinin resmi sözcüsü olması için Ankara’ya davet etmiştir. Kafaların karışık olduğu bir dönemde Anadolu’ya geçen Mehmet Akif ülkeyi karış karış gezerek kurtuluş mücadelesine büyük katkı sağlamıştır. 1920 yılında açılan meclise Burdur milletvekili olarak giren Akif çalışmalarını burada da sürdürmüştür. 

Aynı dönemde batı cephesinde kahraman ordumuzun Yunanlılarla olan mücadelesi sürmekteydi. Batı cephesi komutanı İsmet Paşa milli mücadele ruhunu yansıtacak, kahraman askerlerimize güç verecek bir marşın yazılmasını Ankara’ya teklif etti. Bu teklifi yerinde bulan eğitim bakanlığı bir şiir yarışması düzenledi. Kazanana büyük para ödülü verileceği duyuruldu. Yarışmaya 724 eser katılmıştır. Ancak bu eserlerin hiçbiri milli heyecanı yansıtmakta yeterli bulunmaz. İstiklal Marşı, her şairin yazabileceği bir metin değildir. Milletini tanıyan, milletinin değerleriyle bütünleşmiş, istiklal mücadelesine gerçekten inanan bir şair ancak bunu yazabilirdi. Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver yarışmaya katılanlar arasında dönemin en büyük şairlerinden Mehmet Akif Ersoy’un olmadığını gördü. Çünkü Mehmet Akif İstiklal Marşı’nın değerinin parayla ölçülemeyeceğini düşündüğü için yarışmaya katılmadı. Oysaki Akif kıt kanaat geçinebilecek bir gelire sahipti. 5 tane çocuğuna baktığı gibi vefat eden arkadaşının 3 çocuğuna da o bakıyordu. 

Daha önce ödül olduğu için yarışmaya katılmayan Akif ödül almayacağı konusunda Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından ikna edilince yarışmanın bitimine kısa bir süre kala İstiklal Marşı'nı yazdı. 

1 Mart 1921’de mecliste okunan Akif’in şiiri ayakta alkışlanır. Bu şiir okunmasından 11 gün sonra 12 Mart 1921’de İstiklal Marşı olarak kabul edilir. Mecliste, sokaklarda, evlerde kısacası her yerde okunan İstiklal marşı milli mücadeleye yeni bir ruh katmıştır. 

Verilen para ödülünü almayıp hayır kurumlarına bağışlayan Akif, İstiklal Marşını Türk Milletinin büyük bir eseri olarak kabul ettiği için Safahat’a koymamıştır. İşte İstiklal Marşımızın yazılışının öyküsü böyledir. Bizlere düşen en büyük görev Vatanımıza, Bayrağımıza, İstiklal Marşımıza ve Dinimize sahip çıkmak ve bu değerleri yükseltmek için gece gündüz çalışmaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2023- 2024 GÜNCEL TARİH DERSİ SLAYTLARI ve TYT KURS SLAYTLARI

SAYFANIN ALTINDAKİ ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN. BU SENE DEĞİŞEN 9, 10 VE ÖZELLİKLE 11. SINIF DERS KİTABINA GÖRE SLAYTLARIMIZI GÜNCELLEDİK % 100 YENİ DERS KİTAPLARI İLE UYUMLU YENİ MÜFREDATA UYGUN HARİTA+ GÖRSEL  + TEST + ÖZET AKILLI TAHTA İLE % 100 UYUMLU HER ÜNİTE SLAYTI 100 SAYFANIN ÜZERİNDE OKUL İÇİN DERS SLAYTLARI (39 SLAYT ve  PDF)   TYT KURS SLAYTLARI (23 SLAYT ve PDF ) NOT: TYT KURS SLAYTLARI 2 FARKLI ŞEKİLDE HAZIRLANDI.  1. DOSYA ESKİ MÜFREDETA GÖRE KRONOLOJİK OLARAK HAZIRLANDI.  2. DOSYA GÜNCEL MÜFREDATA UYGUN OLARAK HAZIRLANDI.   NASIL SATIN ALABİLİRİM? Tarih9, tarih10, tarih11, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi + TYT Kurs Slaytı SLAYT /PDF =  4 00 TL  WhatsApp / Telegram:  0505 659 58 85 ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN TARİH 9 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TARİH 10 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TYT KURS ÖRNEK SUNU İNCELEK İÇİN TIKLA TARİH 11 ÖR

11. SINIF TARİH 4. ÜNİTE | DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ | GÜNCEL TARİH DERSİ PDF İNDİR

  2022-2023 Eğitim Öğretim yılı hepimiz için hayırlı olsun. Bilgi Sarmal Tarih Zümresi olarak hazırladığımız ders notlarımızı sizlerle paylaşıyorum.  Tamamen mevcut müfredat kazanımlarına uygun, harita ve görsellerin bol kullanıldığı hem öğretmenin hem de öğrencinin işini kolaylaştırmayı amaçlayan bu notlar umarım amaca hizmet eder. Notların devamını sene içinde hazırladıkça paylaşmaya gayret edeceğiz. Aşağıdaki linkten Bilgi Sarmal Yayınları tarafından hazırlanan güncel 11. sınıf tarih dersi 4. Ünitesi olan DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ ünitesinin pdf ders notunu indirebilirsiniz.  Not: Bu pdf ders notları yayınevinin izni ile paylaşılmıştır. Ticari amaçla kullanmak ve içerikte değişiklik yaparak başka projelerde kullanmak yasaktır. İyi çalışmalar. DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ pdf indirmek için tıkla

DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ KARŞISINDA OSMANLI SİYASETİ (1595-1774) SLAYT

Bu sayfada sizler için hazırladığımız  tarih konu anlatım slaytlarına  yer verdik.Slaytlar yeni müfredata uygun olarak hazırlanmıştır.    DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ