Ana içeriğe atla

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN KAÇ KARDEŞİ VARDI? NEDEN ÖLDÜLER

 


Mustafa Kemal Atatürk’ün Kardeşleri ve Ölüm Nedenleri

Bu makalemizde Mustafa Kemal’in kaç kardeşi vardı? Mustafa Kemal Atatürk’ün kardeşleri kimlerdi? Mustafa Kemal’in kardeşleri neden öldü? Mustafa Kemal’den daha uzun yaşayan kardeşim kimdi? Sorularına cevap arayacağız.

İçerik

o   Mustafa Kemal kimdir, kaç kardeşi vardı

o   Fatma ne zaman ve neden öldü

o   Ahmet ne zaman ve neden öldü

o   Ömer ne zaman ve neden öldü

o   Makbule ne zaman ve neden öldü

o   Naciye ne zaman ve neden öldü

Mustafa Kemal’in Kardeşleri

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmiş büyük bir liderdir. Hayatı boyunca pek çok savaş, devrim ve reforma imza atmıştır. Ancak Atatürk’ün kişisel hayatı hakkında pek çok bilinmeyen detay vardır. Örneğin, Atatürk’ün kaç kardeşi olduğu ve onların hayatları nasıl son bulduğu gibi.

Atatürk’ün toplam beş kardeşi vardı: Fatma, Ahmet, Ömer, Makbule ve Naciye. Ancak bunlardan sadece Makbule Atadan hayatta kalabilmiştir. Diğer kardeşleri çocuk yaşta çeşitli hastalıklar nedeniyle vefat etmiştir. İşte Atatürk’ün kardeşleri ve ölüm nedenleri hakkında bilmeniz gerekenler:

Fatma

Fatma, Ali Rıza ve Zübeyde çiftinin ilk çocuğu olarak 1871 veya 1872 yılında dünyaya geldi. Ancak henüz küçük bir kızken verem hastalığına yakalandı ve öldü. Atatürk henüz doğmamıştı.

Ahmet

Ahmet, 1874 yılında doğdu. Çocukluğunu Selanik’te geçirdi. Ancak o da dönemin ölümcül hastalıklarından biri olan difteriye yakalandı ve hayatını kaybetti. Abisi öldüğünde Atatürk henüz iki yaşındaydı.

Ömer

Ömer, 1875 yılında doğdu. O da abisi Ahmet gibi difteri hastalığına yakalanarak öldü. Yakın tarihlerde vefat ettikleri için Atatürk yine iki yaşındaydı.

Makbule

Makbule, Mustafa Kemal’den sonra doğan tek kardeşiydi. 1885 yılında Selanik’te doğdu. Mustafa Kemal ile aralarında yakın bir bağ vardı. Babası Ali Rıza’nın ölümünden sonra annesi Zübeyde ile birlikte İstanbul’a taşındılar. Cumhuriyet’in ilanından sonra Ankara’ya gittiler ve Çankaya Köşkü’nde yaşadılar. Soyadı Kanunu ile “Atadan” soyadını aldı. Serbest Cumhuriyet Fırkası’na girdi. Ağabeyinin ölümünden sonra da onun anısını yaşattı. 1956 yılında Ankara’da vefat etti.

Naciye

Naciye, Mustafa Kemal’in en küçük kardeşiydi. 1892 yılında doğdu. Ancak henüz altı yaşındayken zatürreye yakalanarak öldü.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

2023- 2024 GÜNCEL TARİH DERSİ SLAYTLARI ve TYT KURS SLAYTLARI

SAYFANIN ALTINDAKİ ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN. BU SENE DEĞİŞEN 9, 10 VE ÖZELLİKLE 11. SINIF DERS KİTABINA GÖRE SLAYTLARIMIZI GÜNCELLEDİK % 100 YENİ DERS KİTAPLARI İLE UYUMLU YENİ MÜFREDATA UYGUN HARİTA+ GÖRSEL  + TEST + ÖZET AKILLI TAHTA İLE % 100 UYUMLU HER ÜNİTE SLAYTI 100 SAYFANIN ÜZERİNDE OKUL İÇİN DERS SLAYTLARI (39 SLAYT ve  PDF)   TYT KURS SLAYTLARI (23 SLAYT ve PDF ) NOT: TYT KURS SLAYTLARI 2 FARKLI ŞEKİLDE HAZIRLANDI.  1. DOSYA ESKİ MÜFREDETA GÖRE KRONOLOJİK OLARAK HAZIRLANDI.  2. DOSYA GÜNCEL MÜFREDATA UYGUN OLARAK HAZIRLANDI.   NASIL SATIN ALABİLİRİM? Tarih9, tarih10, tarih11, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi + TYT Kurs Slaytı SLAYT /PDF =  4 00 TL  WhatsApp / Telegram:  0505 659 58 85 ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN TARİH 9 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TARİH 10 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TYT KURS ÖRNEK SUNU İNCELEK İÇİN TIKLA TARİH 11 ÖR

11. SINIF TARİH 4. ÜNİTE | DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ | GÜNCEL TARİH DERSİ PDF İNDİR

  2022-2023 Eğitim Öğretim yılı hepimiz için hayırlı olsun. Bilgi Sarmal Tarih Zümresi olarak hazırladığımız ders notlarımızı sizlerle paylaşıyorum.  Tamamen mevcut müfredat kazanımlarına uygun, harita ve görsellerin bol kullanıldığı hem öğretmenin hem de öğrencinin işini kolaylaştırmayı amaçlayan bu notlar umarım amaca hizmet eder. Notların devamını sene içinde hazırladıkça paylaşmaya gayret edeceğiz. Aşağıdaki linkten Bilgi Sarmal Yayınları tarafından hazırlanan güncel 11. sınıf tarih dersi 4. Ünitesi olan DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ ünitesinin pdf ders notunu indirebilirsiniz.  Not: Bu pdf ders notları yayınevinin izni ile paylaşılmıştır. Ticari amaçla kullanmak ve içerikte değişiklik yaparak başka projelerde kullanmak yasaktır. İyi çalışmalar. DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ pdf indirmek için tıkla

DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ KARŞISINDA OSMANLI SİYASETİ (1595-1774) SLAYT

Bu sayfada sizler için hazırladığımız  tarih konu anlatım slaytlarına  yer verdik.Slaytlar yeni müfredata uygun olarak hazırlanmıştır.    DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ