Ana içeriğe atla

Fatih Sultan Mehmet’in Roma Hayali: Otranto Seferi’nin Nedenleri, Gelişimi ve Sonuçları

 

Otranto Seferi, Osmanlıların İtalya yarımadasına yaptığı ilk ve son askeri harekattır. Bu sefer, Fatih Sultan Mehmet’in Roma’yı fethetme hayalini gerçekleştirmek için başlattığı bir girişimdir. Ancak seferin sonucu, padişahın ölümüyle değişmiştir. Bu makalede, Otranto Seferi’nin nedenleri, gelişimi ve sonuçları hakkında bilgi vereceğiz.

Otranto Seferi’nin Nedenleri


Otranto Seferi’nin nedenleri arasında siyasi, askeri, dini ve stratejik faktörler bulunmaktadır. Osmanlılar, 1479 yılında Venedik Cumhuriyeti ile yaptıkları barış antlaşmasıyla Adriyatik Denizi’nde hakimiyet kurmuşlardı. Bu durum, İtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesine yönelik bir sefer için uygun bir zemin hazırlamıştı. Puglia, eski Bizans toprakları olması ve Yunan göçmenler tarafından kurulmuş olması dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet’in ilgisini çekmekteydi. Ayrıca bu bölge, Roma’ya giden yolda önemli bir köprübaşı konumundaydı. Fatih Sultan Mehmet, Roma’yı fethederek Hıristiyanlık dünyasına büyük bir darbe vurmayı ve kendisini evrensel bir imparator olarak ilan etmeyi hedefliyordu. Bu amaçla Napoli Kralı I. Ferdinand ile ittifak anlaşması yapmıştı. Ancak Napoli Kralı, Osmanlılar’ın Rodos Şövalyeleri’ne karşı kuşatmasına yardım ettiği için bu anlaşmayı bozmuştu. Bu da Osmanlılar için bir savaş sebebi olmuştu. İtalya’daki siyasi durum da Osmanlılar’ın lehineydi. İtalyan şehir devletleri arasında rekabet ve çatışma vardı. Papa IV. Sixtus, Floransa’yı ele geçirmek için Napoli Kralı ile ittifak yapmıştı. Bu da Venedik, Milan ve Ferrara’yı karşılarına almıştı. İtalyanlar arasındaki bu savaş, Osmanlılar’a karşı ortak bir savunma yapılmasını engellemişti.

Otranto Seferi’nin Gelişimi


Otranto Seferi’ni organize etmekle görevlendirilen Gedik Ahmed Paşa, 1480 yılında 100 gemilik bir donanma ile Avlonya’dan yola çıktı. İlk hedef olarak Brindisi düşünüldü ancak kıyı savunmasının zayıf olduğu Otranto tercih edildi. 28 Temmuz 1480 tarihinde Otranto limanına demir atan Osmanlı donanması, karaya çıkarak şehri kuşattı. Şehir halkı direnmeye çalıştı ancak 11 Ağustos 1480 tarihinde şehir düştü. Osmanlılar şehre yerleştikten sonra Brindisi, Lecce ve Taranto’ya doğru ilerlemeye çalıştılarsa da Napoli’den gelen kuvvetler tarafından durduruldular. Gedik Ahmed Paşa, Otranto’yu bir üs olarak kullanarak seferi devam ettirmeyi planlıyordu ancak Fatih Sultan Mehmet’in ölüm haberi geldiğinde durum değişti.

Otranto Seferi’nin Sonuçları


Fatih Sultan Mehmet’in ölümü üzerine tahta geçen II. Bayezid, babasının fetih politikasını sürdürmek yerine iç meselelere odaklandı. Otranto Seferi’ni sonlandırmak için Napoli Kralı ile barış görüşmeleri başlattı. 10 Eylül 1481 tarihinde imzalanan antlaşma ile Otranto, Osmanlılar tarafından boşaltıldı. Böylece Otranto Seferi, 13 ay süren bir işgal ile sona erdi. Otranto Seferi, Osmanlıların İtalya’ya yaptığı ilk ve son askeri harekattır. Bu sefer, Fatih Sultan Mehmet’in Roma’yı fethetme hayalini gerçekleştirmek için başlattığı bir girişimdir. Ancak seferin sonucu, padişahın ölümüyle değişmiştir.

Otranto Seferi, İtalya ve Avrupa’da büyük bir korku ve paniğe neden olmuştur. Papa IV. Sixtus, Roma’nın da Osmanlılar tarafından alınacağından endişe ederek kaçmayı bile düşünmüştür. Ancak bu tehlike geçtikten sonra Papa, Otranto’da öldürülen Hıristiyanları aziz ilan etmiştir. Bu azizlerin kemikleri Napoli’deki Santa Caterina a Formiello kilisesinde saklanmaktadır. Otranto Seferi, aynı zamanda Osmanlı-Venedik ilişkilerini de etkilemiştir. Venedik Cumhuriyeti, Osmanlıların İtalya’ya yönelik seferine destek vermiş ancak daha sonra Osmanlılar’ın Adriyatik Denizi’ndeki hakimiyetinden rahatsız olmuştur. Bu da 1499-1503 yılları arasında Osmanlı-Venedik Savaşı’nın çıkmasına yol açmıştır.

Otranto Seferi, Osmanlı tarihinin önemli bir olayıdır. Bu sefer, Fatih Sultan Mehmet’in evrensel bir imparatorluk kurma vizyonunu göstermektedir. Ancak bu vizyon, padişahın ölümüyle yarım kalmıştır. Otranto Seferi, aynı zamanda Osmanlıların Avrupa’daki gücünü ve tehdidini de ortaya koymuştur. Bu sefer, İtalyan tarihinde de derin izler bırakmıştır. Otranto Seferi’nin anısına Otranto katedralinde bir mozaik yapılmıştır. Bu mozaikte, Fatih Sultan Mehmet’in portresi de bulunmaktadır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2023- 2024 GÜNCEL TARİH DERSİ SLAYTLARI ve TYT KURS SLAYTLARI

SAYFANIN ALTINDAKİ ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN. BU SENE DEĞİŞEN 9, 10 VE ÖZELLİKLE 11. SINIF DERS KİTABINA GÖRE SLAYTLARIMIZI GÜNCELLEDİK % 100 YENİ DERS KİTAPLARI İLE UYUMLU YENİ MÜFREDATA UYGUN HARİTA+ GÖRSEL  + TEST + ÖZET AKILLI TAHTA İLE % 100 UYUMLU HER ÜNİTE SLAYTI 100 SAYFANIN ÜZERİNDE OKUL İÇİN DERS SLAYTLARI (39 SLAYT ve  PDF)   TYT KURS SLAYTLARI (23 SLAYT ve PDF ) NOT: TYT KURS SLAYTLARI 2 FARKLI ŞEKİLDE HAZIRLANDI.  1. DOSYA ESKİ MÜFREDETA GÖRE KRONOLOJİK OLARAK HAZIRLANDI.  2. DOSYA GÜNCEL MÜFREDATA UYGUN OLARAK HAZIRLANDI.   NASIL SATIN ALABİLİRİM? Tarih9, tarih10, tarih11, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi + TYT Kurs Slaytı SLAYT /PDF =  4 00 TL  WhatsApp / Telegram:  0505 659 58 85 ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN TARİH 9 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TARİH 10 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TYT KURS ÖRNEK SUNU İNCELEK İÇİN TIKLA TARİH 11 ÖR

11. SINIF TARİH 4. ÜNİTE | DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ | GÜNCEL TARİH DERSİ PDF İNDİR

  2022-2023 Eğitim Öğretim yılı hepimiz için hayırlı olsun. Bilgi Sarmal Tarih Zümresi olarak hazırladığımız ders notlarımızı sizlerle paylaşıyorum.  Tamamen mevcut müfredat kazanımlarına uygun, harita ve görsellerin bol kullanıldığı hem öğretmenin hem de öğrencinin işini kolaylaştırmayı amaçlayan bu notlar umarım amaca hizmet eder. Notların devamını sene içinde hazırladıkça paylaşmaya gayret edeceğiz. Aşağıdaki linkten Bilgi Sarmal Yayınları tarafından hazırlanan güncel 11. sınıf tarih dersi 4. Ünitesi olan DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ ünitesinin pdf ders notunu indirebilirsiniz.  Not: Bu pdf ders notları yayınevinin izni ile paylaşılmıştır. Ticari amaçla kullanmak ve içerikte değişiklik yaparak başka projelerde kullanmak yasaktır. İyi çalışmalar. DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ pdf indirmek için tıkla

DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ KARŞISINDA OSMANLI SİYASETİ (1595-1774) SLAYT

Bu sayfada sizler için hazırladığımız  tarih konu anlatım slaytlarına  yer verdik.Slaytlar yeni müfredata uygun olarak hazırlanmıştır.    DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ