Ana içeriğe atla

NEDENSİZ İLK KARDEŞ KATLİNİ KİM YAPTI? OSMANLIDA KARDEŞ KATLİ

 

Yıldırım Bayezid Kardeşi Yakub’u Neden İdam Ettirdi?

Osmanlı tarihinin en önemli padişahlarından biri olan Yıldırım Bayezid, 1389 yılında babası I. Murad’ın Kosova Savaşı’nda öldürülmesi üzerine tahta geçti. Ancak tahtın tek sahibi olmak için kardeşi Yakub Çelebi’yi de öldürtmek zorunda kaldı. Peki, Yıldırım Bayezid kardeşi Yakub’u neden idam ettirdi? Bu yazımızda bu sorunun cevabını arayacağız.


Yakub Çelebi, I. Murad’ın Fûl-Dâne Hâtûn’dan olma üçüncü şehzadesiydi. Küçük yaşından itibaren iyi bir eğitim gören ve askerlik ve idare konusunda yetenekli olan Yakub Çelebi, bütün savaşlarda babasının yanında bulunmuş ve cesareti, kahramanlığı ve iyilikseverliğiyle kendisini herkese sevdirmişti.
Kosova Savaşı’nda Yakub Çelebi, Osmanlı ordusunun sol kanadının komutanlığını yaptı ve Sırp prensi Lazar’ın yoğun saldırısına maruz kaldı. Düşman yenilip kaçmaya başlayınca, Yakub Çelebi onların peşine takıldı. Bu sırada savaş alanını dolaşmakta olan I. Murad, Miloš Obilić adındaki yaralı bir Sırp tarafından hançerle öldürüldü.


Taht, paşaların ittifakı ile Yıldırım Bayezid’e verildi. Ancak Yıldırım Bayezid, kardeşi Yakub’un saltanatı ele almak isteyeceği düşüncesiyle endişelendi. Zira Yakub Çelebi, hem babasının vasiyeti hem de halkın sevgisiyle tahta en yakın adaydı.


Böylece Yıldırım Bayezid, olası bir taht kavgasını önlemek için kardeşi Yakub’un katline karar verdi. Otağa çağrılan Yakub Çelebi boğularak öldürüldü. Bu olay, Osmanlı tarihindeki ilk kardeş katli olarak kaydedildi. Kardeş katli, I. Ahmed’in ‘tahta yaşça en büyük olan şehzade geçer’ kuralına kadar devam etti.


Yıldırım Bayezid, kardeşinin naaşını Bursa’ya getirtti ve törenle defnettirdi. İznik’te Yakub Çelebi Camisi’nin kuzeybatısında bulunan türbe ile ilgili bir kitabe bulunmamaktadır. Yakub Çelebi’nin Bursa’da Hüdavendigar Türbesi’nde gömülü olduğu sanılmaktadır.
Yakub Çelebi’nin hayatı ve ölümü, Orta Çağ Katalan edebiyatında önemli bir yer tutan Yakub Çelebi’nin Öyküsü (Història de Jacob Xalabín) adlı esere de konu olmuştur. Bu eser, Yakub Çelebi’nin maceralarını ve Kosova Savaşı’nda Yıldırım Bayezid tarafından öldürülüşünü anlatmaktadır.
Yakub Çelebi, Osmanlı tarihinde hem sevgili hem de kurban olarak hatırlanan bir şehzadedir. Kardeşi Yıldırım Bayezid ise onu öldürmek zorunda kaldığı için pişmanlık duymuş ve onun adına hayır işleri yaptırmıştır. Ancak bu kardeş katli, Osmanlı tahtının ne kadar kanlı bir mücadele olduğunu da göstermektedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2023- 2024 GÜNCEL TARİH DERSİ SLAYTLARI ve TYT KURS SLAYTLARI

SAYFANIN ALTINDAKİ ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN. BU SENE DEĞİŞEN 9, 10 VE ÖZELLİKLE 11. SINIF DERS KİTABINA GÖRE SLAYTLARIMIZI GÜNCELLEDİK % 100 YENİ DERS KİTAPLARI İLE UYUMLU YENİ MÜFREDATA UYGUN HARİTA+ GÖRSEL  + TEST + ÖZET AKILLI TAHTA İLE % 100 UYUMLU HER ÜNİTE SLAYTI 100 SAYFANIN ÜZERİNDE OKUL İÇİN DERS SLAYTLARI (39 SLAYT ve  PDF)   TYT KURS SLAYTLARI (23 SLAYT ve PDF ) NOT: TYT KURS SLAYTLARI 2 FARKLI ŞEKİLDE HAZIRLANDI.  1. DOSYA ESKİ MÜFREDETA GÖRE KRONOLOJİK OLARAK HAZIRLANDI.  2. DOSYA GÜNCEL MÜFREDATA UYGUN OLARAK HAZIRLANDI.   NASIL SATIN ALABİLİRİM? Tarih9, tarih10, tarih11, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi + TYT Kurs Slaytı SLAYT /PDF =  4 00 TL  WhatsApp / Telegram:  0505 659 58 85 ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN TARİH 9 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TARİH 10 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TYT KURS ÖRNEK SUNU İNCELEK İÇİN TIKLA TARİH 11 ÖR

11. SINIF TARİH 4. ÜNİTE | DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ | GÜNCEL TARİH DERSİ PDF İNDİR

  2022-2023 Eğitim Öğretim yılı hepimiz için hayırlı olsun. Bilgi Sarmal Tarih Zümresi olarak hazırladığımız ders notlarımızı sizlerle paylaşıyorum.  Tamamen mevcut müfredat kazanımlarına uygun, harita ve görsellerin bol kullanıldığı hem öğretmenin hem de öğrencinin işini kolaylaştırmayı amaçlayan bu notlar umarım amaca hizmet eder. Notların devamını sene içinde hazırladıkça paylaşmaya gayret edeceğiz. Aşağıdaki linkten Bilgi Sarmal Yayınları tarafından hazırlanan güncel 11. sınıf tarih dersi 4. Ünitesi olan DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ ünitesinin pdf ders notunu indirebilirsiniz.  Not: Bu pdf ders notları yayınevinin izni ile paylaşılmıştır. Ticari amaçla kullanmak ve içerikte değişiklik yaparak başka projelerde kullanmak yasaktır. İyi çalışmalar. DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ pdf indirmek için tıkla

DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ KARŞISINDA OSMANLI SİYASETİ (1595-1774) SLAYT

Bu sayfada sizler için hazırladığımız  tarih konu anlatım slaytlarına  yer verdik.Slaytlar yeni müfredata uygun olarak hazırlanmıştır.    DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ