Ana içeriğe atla

Çerkez Ethem: Kuvâ-yi Seyyâre’den Yunan Ordusuna

Çerkez Ethem, Kurtuluş Savaşı’nda Kuvâ-yi Milliye birliklerinde komutanlık yapmış, ancak daha sonra TBMM’ye karşı isyan etmiş bir Çerkes asıllı Osmanlı askeridir. Bu makalede, Çerkez Ethem’in hayatı, Millî Mücadele’ye katılımı, isyanının nedenleri ve sonuçları hakkında bilgi vereceğiz.




Çerkez Ethem’in Hayatı

Çerkez Ethem, 1886 yılında Bandırma’nın Emreköy köyünde doğdu. Ailesi, 19. yüzyılda Kafkasya’dan Osmanlı topraklarına göç etmiş olan Çerkes Şapsığ kabilesinden gelen Pşevulardandı. Ethem, beş erkek ve bir kız kardeşin en küçüğüydü. İlk ve orta öğrenimini Bandırma’da yaptı, ancak Mülkî İdadisi’ni bitiremeden ayrıldı. Daha sonra Bakırköy Süvari Küçük Zabit Mektebine girdi ve Balkan Savaşı’nda Bulgar cephesinde yaralandı. I. Dünya Savaşı’nda Teşkilat-ı Mahsusa ile birlikte İran, Afganistan ve Irak’ta akınlara katıldı. Savaş sonunda köyüne döndü ve çiftçilik ve ticaretle uğraştı.


Çerkez Ethem’in Millî Mücadele’ye Katılımı

Çerkez Ethem, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgali üzerine, vatan savunmasına başlamak için Kuvâ-yi Seyyâre adlı bir birlik kurdu. Bu birlik, Yunan ve İngiliz kuvvetlerine karşı gerilla savaşı yürüttü. Ethem, Ankara’daki 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa ile istişare ederek hareket etti. Ayrıca, TBMM’ye karşı girişilen Anzavur, Çopur Musa, Gerede ve Yozgat isyanlarını bastırdı. 1920 yılının sonunda Ali Fuat Paşa ile birlikte Gediz Muharebeleri’ne katıldı.


Çerkez Ethem’in İsyanı

Çerkez Ethem, TBMM’nin düzenli ordu kurma kararına karşı çıktı. Ethem, Kuvâ-yi Seyyâre’nin dağıtılmasını ve kendisinin de orduda görev almasını istemedi. Ayrıca, TBMM’nin İstanbul Hükümeti ile anlaşma yapacağından ve İtilaf Devletleri ile işbirliği yapacağından şüphelendi. Bu nedenlerle, 1921 yılının başında TBMM’ye karşı isyan etti. Ethem’in isyanı, Ankara’da büyük bir endişe yarattı. Mustafa Kemal Paşa, Ethem’i ikna etmeye çalıştı, ancak başarılı olamadı. Bunun üzerine, Ethem’in isyanını bastırmak için İsmet Paşa komutasında bir ordu gönderildi. Ethem’in kuvvetleri, 13 Ocak 1921’de İnönü’de yapılan ilk çarpışmada yenildi. Ethem, daha sonra Yunan kuvvetlerine sığındı ve Yunanistan’a kaçtı.


Çerkez Ethem’in Sonu

Ethem, Yunanistan’dan sonra Ürdün’e geçti ve 21 Eylül 1948 tarihinde Amman’da öldü. Bir Çerkes mezarlığına gömüldü. Ethem’in isyanı, Millî Mücadele’nin en büyük iç tehditlerinden biri olarak kabul edilir. Ethem, bazıları tarafından bir kahraman, bazıları tarafından ise bir hain olarak anılır.

Çerkez Ethem, Milli mücadele, Kurtuluş Savaşı



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2023- 2024 GÜNCEL TARİH DERSİ SLAYTLARI ve TYT KURS SLAYTLARI

SAYFANIN ALTINDAKİ ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN. BU SENE DEĞİŞEN 9, 10 VE ÖZELLİKLE 11. SINIF DERS KİTABINA GÖRE SLAYTLARIMIZI GÜNCELLEDİK % 100 YENİ DERS KİTAPLARI İLE UYUMLU YENİ MÜFREDATA UYGUN HARİTA+ GÖRSEL  + TEST + ÖZET AKILLI TAHTA İLE % 100 UYUMLU HER ÜNİTE SLAYTI 100 SAYFANIN ÜZERİNDE OKUL İÇİN DERS SLAYTLARI (39 SLAYT ve  PDF)   TYT KURS SLAYTLARI (23 SLAYT ve PDF ) NOT: TYT KURS SLAYTLARI 2 FARKLI ŞEKİLDE HAZIRLANDI.  1. DOSYA ESKİ MÜFREDETA GÖRE KRONOLOJİK OLARAK HAZIRLANDI.  2. DOSYA GÜNCEL MÜFREDATA UYGUN OLARAK HAZIRLANDI.   NASIL SATIN ALABİLİRİM? Tarih9, tarih10, tarih11, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi + TYT Kurs Slaytı SLAYT /PDF =  4 00 TL  WhatsApp / Telegram:  0505 659 58 85 ÖRNEK SLAYTLARIMIZI İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN TARİH 9 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TARİH 10 ÖRNEK SUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA TYT KURS ÖRNEK SUNU İNCELEK İÇİN TIKLA TARİH 11 ÖR

11. SINIF TARİH 4. ÜNİTE | DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ | GÜNCEL TARİH DERSİ PDF İNDİR

  2022-2023 Eğitim Öğretim yılı hepimiz için hayırlı olsun. Bilgi Sarmal Tarih Zümresi olarak hazırladığımız ders notlarımızı sizlerle paylaşıyorum.  Tamamen mevcut müfredat kazanımlarına uygun, harita ve görsellerin bol kullanıldığı hem öğretmenin hem de öğrencinin işini kolaylaştırmayı amaçlayan bu notlar umarım amaca hizmet eder. Notların devamını sene içinde hazırladıkça paylaşmaya gayret edeceğiz. Aşağıdaki linkten Bilgi Sarmal Yayınları tarafından hazırlanan güncel 11. sınıf tarih dersi 4. Ünitesi olan DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ ünitesinin pdf ders notunu indirebilirsiniz.  Not: Bu pdf ders notları yayınevinin izni ile paylaşılmıştır. Ticari amaçla kullanmak ve içerikte değişiklik yaparak başka projelerde kullanmak yasaktır. İyi çalışmalar. DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ pdf indirmek için tıkla

DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ KARŞISINDA OSMANLI SİYASETİ (1595-1774) SLAYT

Bu sayfada sizler için hazırladığımız  tarih konu anlatım slaytlarına  yer verdik.Slaytlar yeni müfredata uygun olarak hazırlanmıştır.    DEĞİŞEN DÜNYA DENGELERİ