Ana içeriğe atla

TÜRK KÜLTÜR VE MEDENİYET TARİHİ DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI SORU VE CEVAPLARI - AÇIK UÇLU KISA CEVAPLI

SEÇMELİ TÜRK KÜLTÜR VE MEDENİYET TARİHİ DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI 

Bu sayfada sizlerle seçmeli Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi 2. Dönem 1. Yazılı sorularını ve cevaplarını paylaşacağım. Bu sorular, açık uçlu ve kısa cevaplı formatta hazırlanmış olup, ders kitabındaki kazanımlara ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan soru dağılım tablolarına uygun olarak seçilmiştir. Yeni müfredata uygun olarak hazırladığımız Seçmeli Tarih Dersi Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi 2. dönem 1. yazılı 2024 çalışmamızda mümkün olduğu kadar fazla kazanımdan soru hazırladık ve bu soruları ayrıntılı olarak cevapladık.


Yeni Müfredata Uygun 2023- 2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TÜRK KÜLTÜR VE MEDENİYET TARİHİ DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI  SORULARINI word formatında indirmek için tıkla

TÜRK KÜLTÜR VE MEDENİYET TARİHİ YAZILISI CEVAP ANAHTARI

Hunlar, Çin ülkesine başta canlı hayvan olmak üzere konserve et, deri ve kürk satıyor, satılan bu malların karşılığında ise tarım ürünleri ve giyim eşyaları alıyordu.

1- İlk Türk devletlerinin temel geçim kaynakları hakkında bilgi veriniz.      Karasal iklimin hüküm sürdüğü Orta Asya coğrafyasında yaşayan Türkler ‘in temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvancılığın yanında tarım, ticaret ve madenciliğin de yapıldığı bu bölgede ticaret, büyük ölçüde değiş tokuş esasına dayanmıştır.

2- İlk Türk devletleri ile ilgili aşağıdaki kavramları açıklayalım.

Tarıgçı: Tarımla uğraşanlara tarıgçı deniliyordu.

Yarmak: Kök Türklerde madenî paraya yarmak deniyordu.

Çav: Uygurların ticarette ödeme aracı olarak kullandıkları kâğıt para

Tudun: Mali işlerle tudun denilen üst düzey memurlar ilgilenirdi.

Türk İslam devletleri, sosyo-ekonomik açıdan gelişmiş bölgelerde kuruldukları için bu bölgelerde zengin bir ekonomik yapıya sahip oldular. 

3- Bu dönemde İslamiyet’in etkisiyle şekillenen yeni vergi türleri de görülmeye başlamıştır. Bu vergi türlerinden 2 tanesini yazınız.

Öşür, haraç, cizye ve zekât

Tımar sisteminde devlete ait topraklar (mirî) kişilere hizmet karşılığında bırakılır, kişiler bu toprağı köylülere kiralar, elde ettiği kira ve vergiler ile asker yetiştirirlerdi.

4- Tımar sisteminin hangi özelliği devlete karşı gelebilecek zengin bir yerel sınıfın varlığı engellenmiştir.

Tımar sisteminde toprak devlete aitti. Devlet sadece kullanım hakkını veriyordu. Toprağın devlete ait olması sayesinde devlete karşı gelebilecek zengin bir sınıfın varlığı da engellenmiştir.

5- Klasik Dönem Osmanlı ekonomisinde iaşecilik, gelenekçilik ve fiskalizm gibi üç ana ilkenin etkili olduğu görülmektedir. Bu ilkeleri birer cümle ile açıklayınız.

İaşecilik: Halkın refahı ve mutluluğu için piyasalarda arzu edilen kalitede ve ucuz fiyata yeteri kadar mal bulunmasıdır.

Gelenekçilik: Üretim, iş gücü ve sermayenin devamlı kontrol edilerek dengenin korunmaya çalışıldığı uygulamadır.

Fiskalizm: Yöneticiler, devlet harcamalarını kısarak devletin gelirlerini yükseltmeye çalışmasıdır.

6- Gedik hakkı, ihtiyaç duyulduğunda gerekli mesleki yeterliliğe sahip olan kişilerin dükkân açma hakkıdır. Osmanlı Devleti’nde uygulanan “gedik” sisteminin temel amacı nedir?

Gedik hakkı sayesinde ticaret, ziraat ve sanayide dengeler korunmuş, ekonomik düzenin devamlılığı sağlanmıştır.

Osmanlı Devleti’nin toprakları üzerinde tek tip vergi düzeni yoktu. Fethedilen bölgelerin coğrafî şartları, etnik ve kültürel özellikleri ile sosyal ve ekonomik yapısı dikkate alınarak vergi konusunda ayrı ayrı düzenlemeler yapılırdı. Vergiler şerî ve örfî vergiler olmak üzere ikiye ayrılırdı.

7- Osmanlı Devleti’ndeki örfi vergilerden 2 tanesini yazınız.

Çifthane: Bir çift öküz ile işletilebilen araziden alınan vergi.

Çift bozan: Toprağını izinsiz olarak terk eden veya üç yıl üst üste ekmeyenden alınan vergi.

İspenç: Gayrimüslimlerden alınan toprak vergisi.

Bac: Çarşı ve pazardan alınan vergi.

Ağıl: Sürü sahiplerinden alınan vergi.

İmdadiyeyi Seferiye: Sefer sırasında alınan vergi.

İmdadiyeyi Hazariye: Barış zamanında alınan vergi.

Derbent: Köprü veya geçitlerden alınan vergi.

Avarız: Olağanüstü hâllerde alınan vergi. (Savaş, deprem vb.)

8- Osmanlı Devleti’nde uygulanan iltizam sistemi hakkında bilgi veriniz.

Osmanlı Devleti XVII. yüzyılda uzun süren ve üst üste kaybedilen savaşlar nedeniyle ekonomik açıdan sıkıntılar yaşamış, devlet bütçesinde açıklar oluşmuştur. Osmanlı Devleti, tımar sisteminin bozulmasından sonra iltizam sistemine geçmiştir. Bu sistem, devletin vergi kaynaklarının (mukataa) işletilmesinin açık artırma usulü ile belli bir süreliğine mültezim adı verilen görevlilere verilmesine dayanıyordu.

İltizam sisteminin amacı hazineye hızlı nakit para girdisi sağlamaktır.

Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki ekonomi politikaları iki evrede incelenir. Birinci evrede liberal bir ekonomik yaklaşım, ikinci evrede ise devletçiliğin daha ağır bastığı bir ekonomik yaklaşım benimsenmiş ve karma ekonomik model takip edilmiştir.

9- İkinci evrede daha çok devletçi ekonomik yaklaşımın uygulanmasının temel nedeni nedir?

1929 yılında yaşanan Dünya Ekonomik Bunalımı ortaya çıkınca ekonomik politikalarda “Ferdin yapamayacağı işleri devlet yapar.” şeklinde tanımlanan devletçilik ilkesi uygulanmaya başlamıştır.

Bu dönem korumacı ve devletçi ekonomik politikalar uygulanmıştır.

10- İlk Türk Devletleri tarafından kullanılan “On İki Hayvanlı Türk Takvimi” hakkında bilgi veriniz.

İklim şartlarının değişkenliğini belirtmek ve zaman ile mevsimler hakkında bilgi edinmek amacıyla On İki Hayvanlı Türk Takvimi’ni kullanan Türkler, bu takvimi güneş yılını esas alarak hazırlamıştır.

On İki Hayvanlı Türk Takvimi’nde, her yıl bir hayvan ismiyle adlandırılmış, on iki yıllık zaman dilimi bir devir olarak kabul edilmiştir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2024- 2025 GÜNCEL TARİH DERSİ SLAYTLARI ve TYT KURS SLAYTLARI

2024- 2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜNCEL DERS KİTAPLARINA GÖRE SLAYTLARIMIZ HAZIR BU SENE DEĞİŞEN TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİNE GÖRE HAZIRLANAN 9.SINIF TARİH KİTABINA UYGUM SLAYT HAZIRLADIK 9. SINIF TARİH KİTABI ETKİNLİK CEVAPLARI TARİH 9 SLAYTI ALAN HERKESE BEDAVA SAYFANIN ALTINDAKİ VİDEOYU İZLEMEDEN KARAR VERMEYİN YENİ MÜFREDATA UYGUN HARİTA+ GÖRSEL  + KODLAMA + ÖZET AKILLI TAHTA İLE % 100 UYUMLU HER ÜNİTE SLAYTI 100 SAYFANIN ÜZERİNDE OKUL İÇİN DERS SLAYTLARI + SEÇMELİ DERSLER AYT KURS SLAYTLARI + TYT KURS SLAYTLARI  SHOPİER TARİH KURSU SAYFAMIZDA HANGİ SLAYTLAR VAR? AYT TARİH TYT TARİH 9.SINIF TARİH SLAYTI 10.SINIF TARİH SLAYTI 11. SINIF TARİH SLAYTI 12. SINIF İNKILAP TARİHİ SLAYTI ORTAK TÜRK TARİHİ SLAYTI ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ SSLAYTI TÜRK KÜLTÜR MEDENİYETİ TARİHİ SLAYTI NASIL SATIN ALABİLİRİM? Slaytlarımızı Shopier/tarihkursu sayfamızdan satın alabilirsiniz. Tarih Kursu slaytlarımızı  SATIN ALMAK İÇİN TIKLA    WhatsApp / Telegram:  0505 659 58 85 Slaytlarla ilgili

11. SINIF TARİH 4. ÜNİTE | DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ | GÜNCEL TARİH DERSİ PDF İNDİR

  2022-2023 Eğitim Öğretim yılı hepimiz için hayırlı olsun. Bilgi Sarmal Tarih Zümresi olarak hazırladığımız ders notlarımızı sizlerle paylaşıyorum.  Tamamen mevcut müfredat kazanımlarına uygun, harita ve görsellerin bol kullanıldığı hem öğretmenin hem de öğrencinin işini kolaylaştırmayı amaçlayan bu notlar umarım amaca hizmet eder. Notların devamını sene içinde hazırladıkça paylaşmaya gayret edeceğiz. Aşağıdaki linkten Bilgi Sarmal Yayınları tarafından hazırlanan güncel 11. sınıf tarih dersi 4. Ünitesi olan DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ ünitesinin pdf ders notunu indirebilirsiniz.  Not: Bu pdf ders notları yayınevinin izni ile paylaşılmıştır. Ticari amaçla kullanmak ve içerikte değişiklik yaparak başka projelerde kullanmak yasaktır. İyi çalışmalar. DEVRİMLER ÇAĞINDA DEĞİŞEN DEVLET-TOPLUM İLİŞKİLERİ pdf indirmek için tıkla

2. ÜNİTE MİLLÎ MÜCADELE ÖZET SLAYT İNDİR

Bu sayfada sizler için hazırladığımız  ÖZET SLAYTLARA  yer verdik.Slaytlar yeni ders kitaplarına uygun olarak hazırlanmıştır.     2. ÜNİTE MİLLÎ MÜCADELE ÖZET SUNUYU  hazırlanırken yeni ders kitabından yararlanılmıştır. Bu  tarih sunuları  öğrenci arkadaşlarımızı tarih derslerine ve  ayt tarih ,  tyt tarih  sınavlarına hazırlamak için oluşturulmuştur.  Öğretmen arkadaşlarımız da bu sunuları etkileşimli tahtadan açarak okul derslerinde, destekleme ve yetiştirme kurslarında kullanabilirler. İyi çalışmalar. 2. ÜNİTE MİLLÎ MÜCADELE  SLAYT İNDİR İÇİNDEKİLER İŞGALLERİN BAŞLAMASI VE MİLLÎ MÜCADELE’YE HAZIRLIK İzmir’in İşgali (15 Mayıs 1919) Cemiyetler: Direniş ve Kurtuluş Yolları Arayışı Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a Çıkışı (19 Mayıs 1919) Havza Genelgesi (28 Mayıs 1919) Amasya Genelgesi (22 Haziran 1919) Erzurum Kongresi (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919) Amasya Görüşmeleri (20–22 Ekim 1919) Son Osmanlı Mebusan Meclisi ve Misak-ı Millî Bü